מעבדת מחקר ללמוד מחדרי אוכל I תרבות קיבוצית K LAB
שת"פ קיבוץ ברקאי עם ביה"ס לארכיטקטורה
חוקרת: אדריכלית דליה נחמן פרחי. עוזרת מחקר: אדריכלית אופיר איצקין

רקע ורציונל:
על רקע מלחמה שלא תמה, והפניית המבט לעיסוק במרחבי קיבוצים בנגב המערבי ככלל, ובחדרי אוכל קיבוציים בפרט, מוצע מחקר יישומי שמשלב למידה רוחבית מחדרי אוכל, עם הצעות קונספטואליות למקרה בוחן ממוקד- חדר האוכל בקיבוץ ברקאי.
בשיתוף פעולה שבין קהילת קיבוץ ברקאי לבית הספר לארכיטקטורה, מוצעת גישה מקיימת ותרבותית לחידושימור, שימור בש' קטנה, כחלק מאתגר הגדרתם מחדש ושימושם של מבנים שהתרוקנו, הומרו או שובשו ברחבי ההתיישבות העובדת.
בסדק שנפער בין חידוש (שמוחק) לשימור (שמקפיא), מתמקם הרציונל של העבודה. רציונל זה מקבל משנה תוקף לנוכח הגלגולים הרבים, הספונטניים והמתוכננים, שעברו ועוברים על מבני חדרי האוכל הקיבוציים ברחבי ישראל בעשורים האחרונים. שאלת עדכונם והתאמתם לחיים בהווה ובעתיד, מחייבת העמקה בשאלת עתיד הקיבוץ והיא למעשה ביטוי מזוקק, המגולם במרחב ציבורי ממוקד ,של התמורות הגדולות.
נתמקד בשאלה כיצד לגבש התחדשות של מבנה חדר האוכל בקיבוץ, בהתייחסות למורשת המקומית ולתמורות במרחב הקיבוצי. נבחן כיצד קהילה משתנה ומתחדשת, שמזדקנת או שמוכפלת, עשויה להגדיר מחדש את מרחביה הציבוריים, כשחדר האוכל הוא המרכזי, הסמלי והמשמעותי שבהם. חדר האוכל הוא עוגן תכנוני ,פיזי ורעיוני, של ציבוריות ושיתופיות, ופוטנציאל החידושימור שלו, הוא בבחינת "דיקור עירוני" שמשליך ומהדהד אל מעבר לגבולותיו הפיזיים.
בחלק הראשון נבחן מתודולוגית מבחר חדרי אוכל ונמפה אותם על פי קריטריונים ברורים משותפים, כמגוון של דוגמאות למבני חדרי אוכל, שמייצגים מנעד אידאולוגי, כלכלי, חברתי, גיאוגרפי, דמוגרפי, טופוגרפי ועוד. תוצרי המחקר הם תיעוד חיוני של הטיפוסים ושל הדינמיקות, והם בסיס לגיבוש כוונים ומסקנות תכנוניות עקרוניות בחידושם של מבני חדרי אוכל.
בחלק השני, נבחן מקרה בוחן אחד, של קיבוץ ברקאי, אשר לומד מניסיונם של אחרים (חלק ראשון), כך שלאחר מחקר עומק מקומי, ניתן יהיה למקם ומפות את הסיטואציה הברקאית ביחס למחקר הרוחב. נלמד את הקיבוץ, אורחותיו, מרחביו, תוכניותיו וסיפוריו ונפעל לגיבוש הצעות יצירתיות חדשות למבנה, על סביבותיו.
נעשה שימוש יצירתי בכלים אדריכליים עיצוביים כדי לאפיין טרנספורמציות תרבותיות וחברתיות ולהתוות כאלו חדשות.

מטרת המחקר:
ללמוד מתמורות במבני חדרי אוכל, כראי לשינויים בחברה ובמרחב הקיבוצי, ולנתב באופן מעשי את המסקנות כדי לחשוב מחדש על התאמתם וחידושם של חדרי אוכל. המסקנות העקרוניות ייבחנו במיקוד במקרה בוחן - קיבוץ ברקאי, בהצעת חלופות לתרחישי עתיד, במטרה לקדם גיבוש הצעה טרנספורמטיבית-תכנונית ופרוגרמטית- למבנה חדר האוכל וסביבתו.

2025?: כן